Szolgáltatások

MILYEN GYAKRAN KALIBRÁLTASSUNK 2013

Az élelmiszeripar, vendéglátás, közétkeztetés (bölcsőde, óvoda, iskola, idős otthonok, kórházak stb) számára előírás a HACCP alkalmazása. Ennek egyik meghatározó pontja a termékek hőmérséklet ellenőrzésének szakszerű figyelése, regisztrálása.

A rendeletek maximálisan két évben (sajnos a hatósági ellenőrök, ISO,HACCP auditorok is ezt javasolják számos esetben) korlátozzák az egyes eszközök újrakalibrálásának kitolhatóságát. (Ez nem jelenti azt, hogy gyakrabban nem lehet/szükséges). Az újra kalibrálás gyakoriságára a rendeletek határozott idő intervallumot nem adnak meg.

A felhasználó a helytelen mérésből:

  • veszély nagysága, (életveszély, nagyszámú megbetegedés, termék érzékenysége,stb)
  • a méréshez használt eszköz megbízhatósága, tartóssága,
  • a termék előállítás technológiája,
  • a személyzet fegyelmezettség (technológia betartása, képzettsége, gyakorlata).

fakadó veszély mérlegelése és kockázata alapján a felhasználó maga dönt az újrakalibrálás időközéről.

Az intézmények többsége (anyagi megfontolások alapján) a legolcsóbb eszközökkel, végzi ezen ellenőrzési feladatokat.

A REALITÁS-2000 Bt, mint akkreditált kalibráló laboratórium évek óta figyeli az újrakalibrálások alkalmával hibásnak minősített eszközök arányát. Olyan intézményeket (9db) választottunk:

  • akik legalább három éve cégünknél kalibráltattak,
  • a hibás hőmérők helyetti pótlást is cégünktől kérték,
  • intézményenként legalább 15 hőmérőt használnak

Így reális képet alkothattunk az egyes újrakalibrálások között meghibásodó eszközök számarányáról. A több felhasználó vizsgálata egyben a személyzet gondosság/gondatlanságból fakadó hibák minimalizálását is szolgálta.

Az adatfeldolgozást a hűtőkben használható (és kalibrálható) szerves folyadékkal töltött hőmérőkre végeztük (az intézmények döntő többsége ezeket használja). Hibaként tekintettük a 2°C, vagy azt meghaladó eltérést.

A 9 intézmény mintegy 400 hőmérőjének adatait tartalmazza a diagram.

Eredmények:

Átlagos meghibásodás 33%. Az értékek 12% és 62% között szóródtak.

Következtetés:

Kevesebb mint 3 év alatt az összes hőmérő tönkremegy (nem törés következtében). Az újrakalibrálástól számított első év végére a hőmérők 33%-a hibás mérési eredményt mutat (a felhasználó nem érzékeli a hiba meglétét).

A méréshez kapcsolódó megbízhatóság az egy év elteltével 1/3-ára csökken.

A jelentős szóródás tovább csökkenti a mérés megbízhatóságát és ezzel a "tudatlanul" felvállalt kockázatot.

Második év végére több mint 66%-a hibás a használt hőmérőknek (véleményem szerint ez elfogadhatatlan!).

Javaslat:

Stabilabb folyadék töltésű hőmérő beszerzése (választék szinte nincs).

Digitális fix hőmérő pótlólagos beépítése (költséges).

Újrakalibrálási időt egy évben maximálni.

Természetesen ezen megfontolásokat egyéb hőmérők kiválasztásakor, használatakor is célszerű figyelembe venni.

Egerszegi Sándor

kalibráló laboratórium vezető

Kapcsolat

Cég neve: REALITÁS-2000 Tanácsadó és Szolgáltató Bt.

Cég címe: 2092 Budakeszi, Reviczky u. 72.

Telefonszámunk: 06 30 960 5693
06 70 318 9449

email: Küldjön email-t

Bankszámla sz. K&H bank 10403095-50526548-87521002

Adószámunk: 20134103-2-13

Cégjegyzék sz. 13-0603-1288