Szolgáltatások

Kalibrálás érvényessége

Kézenfekvőnek tűnik, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal MKEH vagy jobban ismert korábbi nevén OMH weboldalán keresni a választ A gyakori kérdések menüpontban pontról pontra összehasonlító táblázatot kapunk a kérdésünkre miszerint hitelesítés vagy kalibrálás, csakhogy.
A táblázat szerint kalibrálást bárki végezhet. Valóban? A falu végi Mari néni is? Akkor minek az akkreditált laborok műszaki, technológiai és szellemi (tudás) felkészültsége és mindezek meglétét igazoló NAT akkreditáció? Merész kijelentés vagy hiányos ki-ki maga döntse el.
Kalibrálást bárki végezhet, aki - és itt jön a lényeg - rendelkezik olyan kalibráló eszközzel vagy etalonnal melynek a visszavezethetősége valamely nemzeti vagy nemzetközi etalonra biztosított. Ezek szerint szakértelem nem is kell hozzá. Valóban?
A kalibrálás elvégzése után a kalibráló laboratórium a vevő kérésére a bizonyítványban feltüntetheti a javasolt újrakalibrálás időpontját. Itt általában a kalibrált eszköz felépítése, érzékenysége, gyártói előírások stb kerülnek figyelembevételre. Ez a dátum csak javaslat a laboratórium részéről.
A kalibrálás megújításáról a tulajdonos saját hatáskörében és saját felelősségére dönt. A tulajdonosi döntéskor érdemes figyelembe venni a következőket:

  • a kalibráló szervezet ajánlását,
  • a gyártó által kiadott használati utasításban feltüntetetteket,
  • az adott műszer milyen gyakorisággal van használva,

napi használat                         félévente
ritkább használat                    egy évente
de két évnél nagyobb kalibrálási intervallum sem szakmailag sem műszakilag nem indokolható a gyártók szerint.

  • használatára laborkörülmények vagy üzemi (terepi) viszonyok mellett kerül sor,
  • hibás mérési eredmény következményeként, milyen súlyosságú probléma keletkezik (pl. élelmiszer előállításban, gyógyszeriparban       egészség károsodás). Amennyiben a hibás mérés súlyos problémát okozhat, akkor a kalibrálások (műszer ellenőrzések) gyakoriságát növelni szükséges.

Miután a tulajdonos döntött a döntésével meghatározott egy érvényességi időt, mely idő után a készülék vagy berendezés újrakalibrálását el kell végeztetni. Mindezen dolgokat figyelembe véve a kalibrálási bizonyítvány érvényessége a tulajdonos által meghatározott dátum. Tehát van érvényessége.


Budakeszi, 2016.06.01.


Egerszegi Sándor
laboratórium vezető

Kapcsolat

Cég neve: REALITÁS-2000 Tanácsadó és Szolgáltató Bt.

Cég címe: 2092 Budakeszi, Reviczky u. 72.

Telefonszámunk: 06 30 960 5693
06 70 318 9449

email: Küldjön email-t

Bankszámla sz. K&H bank 10403095-50526548-87521002

Adószámunk: 20134103-2-13

Cégjegyzék sz. 13-0603-1288